Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Δρ. Τζέιν Γκούντολ: Ο κάθε ένας μας πρέπει να επιλέξει τη διαφορά που θέλει να κάνει στην κοινωνία



«Για πόσο θα ασχολείσαι με τους χιμπαντζήδες; Μέχρι να πεθάνω». Σε αυτή τη σύντομη ερωταπάντηση συνοψίζεται όλο το έργο ζωής της ανθρωπολόγου Τζέιν Γκούντολ, που θεωρείται ως μια από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ού αιώνα και που είχα την τιμή να συνομιλήσω
μαζί της για τη HuffPost Greece.Πρωτευοντολόγος,ακτιβίστρια και Πρέσβειρα Ειρήνης του ΟΗΕ, ακούραστη στα 83 της χρόνια, συνεχίζει να γυρίζει τον κόσμο (ταξιδεύει περίπου 300 μέρες το χρόνο), μιλώντας για τη δουλειά της και τα περιβαλλοντολογικά της ενδιαφέροντα. Ξεκίνησε τη μελέτη της πάνω στους χιμπαντζήδες το 1960 στην Αφρική, σε ηλικία 26 ετών, ανατρέποντας τα όσα πίστευε ο κόσμος ως τότε,αποδεικνύοντας πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και «προσωπικότητες» ή πως οι χιμπαντζήδες για παράδειγμα, έφτιαχναν και χρησιμοποιούσαν εργαλεία. Τον Οκτώβριο μάλιστα κυκλοφόρησε από το National Geographic το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Jane», με σκηνές από τις πρώτες ημέρες της ζωής της στην Αφρική έως και σήμερα, σε μουσική Philip Glass.

Το 1991, η Δρ. Γκούντολ, μαζί με μια ομάδα 12 μαθητών στην Τανζανία, ιδρύουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Roots & Shoots», που σκοπό έχει να ενθαρρύνει παιδιά και νέους να βρουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία (πλέον εφαρμόζεται σε πάνω από 140 χώρες), ενώ πριν λίγο καιρό το πρόγραμμα «ήρθε» και στην Ελλάδα (rootsandshoots.gr) με Πρόεδρο και συν-ιδρύτρια τη «δικιά μας» Άννα Κατωγυρίτη που με τη σειρά της μας εξήγησε τους στόχους και την αποστολή του «Roots and Shoots Greece» και μας εκμυστηρεύτηκε ότι η Δρ. Γκούντολ θα επισκεφθεί την Ελλάδα την επόμενη χρονιά.

Δρ. Γκούντολ, είστε αναμφισβήτητα μία από τις σπουδαιότερες επιστήμονες του αιώνα μας. Πολλοί σας θαυμάζουν και εμπνέονται από εσάς, σας βλέπουν σαν πρότυπο. Πώς βλέπετε τον εαυτό σας;

Ως έναν επιπλέον άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που έχει δεχθεί δύο δώρα: υγεία και ικανότητα να επικοινωνεί μέσα από τη γραφή και τις διαλέξεις. Νιώθω υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσω αυτά τα δώρα. Πλέον είναι σα να έχω δύο πλευρές. Τη μία, του ανθρώπου που κάθεται στο δωμάτιο της στη Μεγάλη Βρετανία στη διάρκεια ενός σύντομου διαλείμματος μεταξύ ταξιδιών. Ένα κανονικό άτομο. Και την άλλη, ενός ατόμου που είναι ίνδαλμα περιβαλλοντολογικής διάσωσης, διαμορφωμένο κυρίως από το National Geographic, την τηλεόραση και τα ΜΜΕ. Χρειάζεται συνεχώς να προσπαθώ να συμβαδίσω με αυτή την «άλλη» Jane!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!